Den korta stund

DEN KORTA STUND

Den korta stund kom ut i september 2019, dagarna innan Bokmässan i Göteborg, och jag medverkade på Litteraturscenen i ett samtal om min bok, kvinnor i litteraturen och kvinnor och skrivande.


Min mormor har inspirerat mig till berättelsen men Ava, som boken handlar om, är en fiktion. Hon lever i ett 1930-tal långt från den stora världen, i ett samhälle som heter Sunda. Där tänker hon sig att hon ska leva ett gott liv med sin man och lilla son. Men livet gör sina girar vare sig man vill det eller inte. Så också för Ava. Boken handlar om sorg, vänskap, relationer, kärlek och död i en samtid som ligger långt från vår egen eklektiska, globala nutid.

På den här sidan kan du läsa utdrag ur några av recensionerna av min bok.


Du kan också läsa om mig 0ch min bok i New Swedish Books Translator´s Choice, en specialutgåva från Kulturrådet där  översättare som beviljats översättningsstöd presenterar böcker de brinner för, för förlagen i sina respektive hemländer. Justus Craal presenterar min bok för den tyska bokmarknaden.

SAGT OM DEN KORTA STUND:


“Ett poetiskt men sparsmakat språk tar med läsaren in i köket, sätter hen vid matbordet och låter hen undra hur det här egentligen ska gå. En undran som lockade mig till sträckläsning av boken utan ett enda uppehåll. Att få följa Ava i sin sorg blev viktigare än allt annat.”


"Det är en stolt klassresenär som rasar ner för stegen utan att tappa sin hållning."


Beata Hansson, Tidskriften Klass 4/2019

"Allt är konkret, påtagligt, ibland lika svindlande vackert som avgrundsdjupt svart."


“Lena de Veen skriver medryckande om livets och familjens stora och svåra frågor, men fångar även de små och nog så viktiga ögonblicken. I mötet mellan dessa båda strömmar uppstår gripande litteratur.”


Björn Sandmark

Dala-Demokraten


"Den korta stund lyckas verkligen konkret gestalta detta svåra, att nå fram till varandra."


"Jag blir överraskad över en så smidigt sammanhållen, perfektionistiskt komponerad debutroman.”


Bodil Juggas

Arbetarbladet


"Det spår som jag fastnar mest för i romanen är det om Ava och hennes snipiga mor. Om hur elakheten ärvs från generation till generation, ett tema som för övrigt Alex Schulman skrev om i ”Bränn alla mina brev” (för att ge ett exempel på en författare som ägnat hela sitt författarskap åt att vädra gamla familjehemligheter). Om modet och styrkan som krävs för att sätta stopp."


Kristian Ekenberg

 Gefle Dagblad